boeken

Op en TOPvrouw (2015)

op_en_topvrouw

Het nieuwste boek “Op & TOPvrouw” van auteur en uitgever Karel Cambien werd op 4 maart 2015 voorgesteld tijdens de WOMED Award, een organisatie van Artemis/Markant waarbij de beste vrouwelijke ondernemer van het jaar wordt gekozen. Koningin Mathilde, die de WOMED Award kwam uitreiken, kreeg meteen het eerste exemplaar officieel overhandigd.

Het boek brengt 50 interviews met uitsluitend vrouwen, die ofwel een eigen zaak hebben ofwel actief zijn in leidinggevende functies. Per Vlaamse provincie werden tien dames geselecteerd. Passeerden onder meer de reveu (en de lens): Dominque Leroy (CEO Proximus), Michèle Sioen (CEO Sioen Industries en voorzitter VBO), Christine Van Broeckhoven (topresearcher bij Universiteit Antwerpen), Isabelle Albers (hoofdredacteur De Tijd), Saskia Van Uffelen (CEO Ericsson Belgium),…

Het boek geeft een unieke kijk op de ondernemerswereld, die anno 2015 nog hoofdzakelijk een mannenwereld is. Het boek kwam tot stand door de samenwerking met Artemis/Markant, het netwerk van vrouwelijke ondernemers in Vlaanderen.


GESPREKKEN MET VIJFTIG WEST-VLAAMSE ONDERNEMERS (2007-2012)

cover_50_KC“Gesprekken met 50 West-Vlaamse ondernemers” is een boek van auteur-journalist Karel Cambien. Dit boek bundelt de diepte-interviews die Karel Cambien de voorbije jaren (2007/2012) afnam voor het tweewekelijkse magazine ‘Ondernemers’ van VOKA West-Vlaanderen. In 2002 en 2007 verschenen al soortgelijke edities. In deze editie gaat Cambien met West-Vlaamse topondernemers op zoek naar alle aspecten van het ondernemerschap: strategie, financieel management, HR, innovatie, sales, export, aandeelhouderschap,…. Ook de mensen achter de cijfers, met hun verwachtingen en hun vragen, komen in elke bijdrage ruimschoots aan bod.

De vijftig ondernemers werden, op enkele uitzonderingen na, allemaal geportretteerd door mezelf. Ze zijn een grote meerwaarde voor het boek. De ondernemers werden na een grondige selectie in het boek opgenomen, waaronder niet de minsten: Willy Naessens, Luc Desender (Electrawinds), Philippe D’heygere (Lapauw International), Alfred Hoet (Turbo’s Hoet), Chris Maene (Piano’s Maene), Dirk Wynants (Extremis),  Paul Renson (Renson), Jan Valcke (Vasco), Peter Vyncke (NV Vyncke), de gebroeders Tuytens (Concordia Textiles), Bart Brackx (Jetair),…. Dikwijls gaat het om sterk groeiende familiebedrijven. De ondernemers zelf komen uit de vier windrichtingen van de provincie West-Vlaanderen. Niet alleen de door de wol geverfde ondernemers en beloftevolle starters passeren de revue, maar er is ook aandacht voor zowel mannelijke als vrouwelijke ondernemers.

 


MEER ZORG VOOR KLEUTERS VIA SPELBEGELEIDING (2012)

meer-zorg-voor-kleutersMiet Fournier, de auteur van het didactisch boek “Meer zorg voor kleuters via spelbegeleiding”, is deeltijds docent aan de Katholieke Hogeschool Mechelen en deeltijds zorgcoördinator in een autonome kleuterschool met tien kleuterklassen. Ze ontwikkelde een manier om doelgerichter en efficiënter te kunnen handelen om kleuters met specifieke noden te stimuleren in hun ontwikkeling. Contactwerk staat hierin centraal. Het boek biedt een complete aanpak voor kinderverzorgers, kleuterleiders en zorgcoördinatoren om kinderen te ondersteunen in hun (leren) spelen, om zo te evolueren en andere ervaringen op te doen.

Het boek werd geïllustreerd met foto’s van spelende kinderen in de kleuterklas.

 

 

 

 

 


OVER DOENERS EN DURVERS (2010)

COVER_delrue_brochure.inddIn opdracht van Lannoo heb ik een portrettenreeks gemaakt van ondernemers in West-Vlaanderen. Het boek “Over doeners en durvers” is een inspiratieboek over ondernemerschap met 20 dubbelinterviews, geschreven door journaliste Eline Delrue.

foto_boekvoorstelling_2_10122010Met het project ‘Actie voor Starters’ wil de Provincie West-Vlaanderen het ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. In het kader hiervan sloegen de Provincie en uitgeverij LannooCampus de handen in elkaar om het inspiratieboek op de markt te brengen. Twintig gevestigde West-Vlaamse zaakvoerders gingen voor het boek in dialoog met evenveel beloftevolle starters. Eén ding hebben ze gemeen: hun ondernemerszin. In het boek praten ze openhartig over hun gedrevenheid, wisselen nuttige tips uit en hebben het over de successen en struikelblokken van het zelfstandigen bestaan. Het resultaat is een boek met unieke fotoportretten van veertig zaakvoerders (m/v) waarin de passie voor ondernemen centraal staat. Binnen de filosofie ‘voor en door starters’, werd het boek opgemaakt door drie West-Vlaamse starters. Tatjana Matysik boog zich over de vormgeving, auteur van dienst was Eline Delrue. Zij begon in 2005 als freelance journaliste bij De Morgen. Ikzelf mocht als fotograaf alle ondernemers fotograferen.

sneak preview Over doeners en durvers (pdf)

banner